Nieuws

Lieteberg in Zutendaal wapent imkers tegen bijensterfte

De Limburgse imkerij heeft het al enkele jaren moeilijk. Een uitzonderlijk hoog aantal bijenvolken overleeft de winter niet. “Nochtans zijn honingbijen broodnodig voor een optimale bestuiving van de fruitbloesems in het voorjaar”, zegt gedeputeerde van Landbouw Inge Moors. De provincie ondersteunt daarom de initiatieven van De Lieteberg in Zutendaal om de imkerij beter te wapenen tegen de bijensterfte. 

Al ruim een decennium worden de imkers geconfronteerd met een abnormale hoge wintersterfte onder hun bijenvolken. “We moeten vermijden dat dit sterfteniveau blijft aanhouden, zo niet dreigen we terecht te komen in een bestuivingscrisis voor de fruitsector”, aldus gedeputeerde van Landbouw Inge Moors.

Stressoren zorgen voor bijensterfte
Onderzoek heeft intussen aan het licht gebracht dat de oorzaak voor deze abnormale sterfte toe te schrijven is aan een samenspel van verschillende factoren: de algemene florale verarming van het landschap, de veelbesproken varroamijt, de aanwezigheid van ziekten, de weersomstandigheden, pesticiden, enzovoort. “Al deze factoren, ook wel ‘stressoren’ genoemd, verhogen het stressniveau van bijenvolken en hollen de ziekte-immuniteit van de volken uit”, weet Raymond Lambie, coördinator van projectuitvoerder Lieteberg.

Versterking van de imkers
Begin 2015 is het bijencentrum Lieteberg daarom gestart met het project ‘Goede selectie, meer stuifmeel: betere bijen’. Met provinciale steun wordt er in het kader van dit project geïnvesteerd in de versterking van de imkers. Het project spitst zich toe op twee belangrijkste factoren in de bijensterfte: de varroamijt en de florale verarming. "Daarnaast kan het versterken van de kennis en kunde van de imkers zelf op kortere termijn resultaten opleveren”, aldus Lambie.

150 miljoen euro voor fruitsector
Finaal zal het project ook ten goede komen van de fruitteeltsector. Jaarlijks leveren bijen een economische bijdrage van 150 miljoen euro bij de productie van Limburgs fruit. “De leefbaarheid van meer dan 650 Limburgse fruitbedrijven is verbonden met het werk dat de bijen in de bloesemperiode leveren. Het levert jaarlijks naar schatting 150 miljoen euro op voor de fruitsector. Mede daardoor is de fruitsector met een vaste tewerkstelling van 6.000 personen de grootste landbouwsector in de provincie”, besluit gedeputeerde Moors.