Nieuws

Studenten PXL ontdekken oude mijnschacht in Kelchterhoef

Vier studenten van de opleiding Communicatiemanagement van Hogeschool PXL hebben een oude mijnschacht ontdekt in de bossen van Kelchterhoef. Bijzonder aan deze ontdekking zijn de honderdjarige treinrails die in de mijnschacht zijn teruggevonden.

De studenten botsten tijdens het filmen van een promofilm op een enorm diep gat. Ze vonden dit veel te gevaarlijk en lichtten onmiddellijk de stad Houthalen in. De studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL waren op zoek naar een geschikte plek om hun Geocach, een klein object dat je kan terugvinden door de coördinaten in te geven op een speciale app, te verstoppen.

"Meerwaarde voor geschiedenis stad"

De studenten zagen enkele rails onderaan het gat en lichtten de stad Houthalen in. De gemeente kwam met enkele deskundigen ter plaatse en ze konden zo een primitieve mijnschacht terugvinden. Burgemeester Alain Yzermans is naast verbaasd ook uiterst positief over deze vondst in zijn Houthalen. “Zo een vondst is niet alleen leuk voor de studenten maar vooral een grote meerwaarde voor de geschiedenis van onze stad.”

Ondergronds gangenstelsel groter dan gedacht

De burgemeester van Houthalen hoopt om zo meer te weten te komen over de geschiedenis van de mijnschachten in Houthalen. Belangrijk detail is de plaats waar de mijnschacht is teruggevonden. Aanvankelijk dacht men dat er alleen ondergrondse gangenstelsel bestonden in de richting van Beringen en Genk. Met deze vondst blijkt het ondergrondse gangenstelsel groter dan eerst gedacht.