Onderwijs

Truiense kleuters leren over homoseksualiteit en andere diversiteitsthema’s

Het stadsbestuur van Sint-Truiden stelde een bijzonder educatiepakket samen voor de kleuterscholen. Het pakket bevat allerlei materiaal om de jonge kinderen al spelend vertrouwd te maken met thema’s als homoseksualiteit, de multiculturele samenleving en de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Volgens het stadsbestuur is belangrijk dat kinderen op vroege leeftijd een correcte visie hebben over hoe de samenleving eruit ziet. Dat beïnvloedt hun ontwikkeling en vooral het beeld dat ze vormen over thema’s als homoseksualiteit, integratie en gendergelijkheid. Er werd daarom een educatief pakket samengesteld voor de Truiense kleuterscholen, dat ook in de bibliotheek beschikbaar is. Het pakket bevat onder meer het prentenboekje ‘Lou’, dat Kathleen Amant schreef in opdracht van holebi-vereniging Çavaria. Dat vertelt het verhaal van een kleuter die ontdekt wat religie, geaardheid, huidskleur en andere dingen precies betekenen.

“Het is onze verantwoordelijkheid om vooroordelen en discriminatie uit de wereld te helpen. Hoe vroeger we hiermee beginnen, hoe beter. Samen met Çavaria stelden we daarom een pakket samen voor de kleuterklassen. Daarin zitten naast het boek ook een memoryspel en een set met prenten over allerlei beroepen. Hiermee leren kinderen onder meer dat er ook vrouwelijke bouwvakkers bestaan en dat de kleuterjuf net zo goed een kleutermeester kan zijn. Of hoe jongens best prinsesjes mogen zijn, zoals K3 zingt. Vorige week volgden 22 kleuterleiders alvast een vooropleiding en ze waren unaniem enthousiast”, vertelt schepen van Flankerend onderwijs Hilde Vautmans.

“Het materiaal in het pakket kan vooruitstrevend genoemd worden, maar hanteert wel een juiste blik op hoe onze maatschappij in elkaar zit. Klassieke gezinnen met de vrouw aan de haard worden zeldzamer en tegenwoordig hebben kinderen soms ook twee mama’s of papa’s. Als kinderen hiermee vertrouwd geraken, heeft dit ongetwijfeld ook een positieve uitwerking in de toekomst”, zegt schepen van Gelijke kansen Jurgen Reniers.