Gezondheid

Ook stad Tongeren bouwt mondmaskerplicht af

door Margo Ombelets

Stad Tongeren zal stapsgewijs de mondmaskerplicht op openbare plekken afbouwen. In een eerste fase, wordt het gebied waar een mondmasker verplicht is al verkleind. Zo vervalt vanaf vandaag de permanente mondmaskerplicht in het kernwinkelgebied. Lommel, Hasselt en Genk lieten eerder deze week al weten dat ook daar de mondmaskerplicht op straat vervalt.

"We houden de mondmaskerplicht aan waar het nodig en zinvol is", zegt burgemeester Patrick Dewael. "In speeltuin De Motten is het op zonnige dagen erg druk. Afstand houden is niet altijd mogelijk en dus blijven mondmaskers er verplicht. Ook zo in het vaccinatiecentrum."

De federale regels blijven wel gelden in Tongeren. Dat wil zeggen dat het dragen van een mondmasker wel verplicht blijft op markten (donderdagmarkt, zomermarkt, antiekmarkt), kermissen, bij grote evenementen, in winkels, horeca, openbare gebouwen, musea en het openbaar vervoer.

Burgemeester Dewael doet een beroep op de verantwoordelijkheidszin van alle Tongenaren en vraagt hen om op plekken waar het druk is en je onvoldoende afstand kan houden toch een mondmasker te dragen. En om steeds een mondmasker op zak te hebben in het geval van onvoorziene drukte. "Als de cijfers positief blijven evolueren, kan er vanaf 1 juli nog verder afgebouwd worden. Ook het alcoholverbod op openbare plaatsen vanaf 22 uur wordt geschrapt. Maar we blijven oproepen tot voorzichtigheid," zegt burgemeester Dewael. "Zo krijgen we samen de cijfers verder naar beneden."