Justitie

Politie en boswachters betrappen feestvierders in mergelgroeven

door Margo Ombelets

Politie Bilzen-Hoeselt-Riemst, de gemeente Riemst en de boswachters van Département Nature et Forêt hielden afgelopen weekend een controleactie in de mergelgroeven. 15 feestvierders werden betrapt tijdens het houden van een feestje, en nog een aantal andere personen kreeg een pv omdat ze op illegale wijze de groeven hadden betreden. Het is verboden om zomaar de ondergrondse mergelgroeven te betreden, en het kan zelfs heel gevaarlijk zijn.

Vrijdagavond vond er een gecoördineerde controleactie plaats in de groeven onder het plateau van Caestert. Deze groeven lopen over de landsgrenzen heen en bevinden zich onder Kanne (Riemst), Maastricht en Klein Ternaaien (Wezet). De gezamenlijke actie, opgezet door politie Bilzen-Hoeselt-Riemst, gemeente Riemst, en de boswachters van Département Nature et Forêt (Service public de Wallonie), was succesvol. Er werd een feestje (15 personen) stopgezet op Waals grondgebied. Verder werd er ook een PV opgesteld voor een aantal andere personen die zich op illegale wijze toegang verschaften tot de groeven.

"Het betreden van de ondergrondse mergelgroeven kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. De toegang tot deze groeven is dan ook verboden i.v.m. de veiligheid. Door de krachten te bundelen, en samen te werken met de instanties in het andere landsdeel, werken we preventief aan de veiligheid op én onder ons grondgebied. Deze succesvolle samenwerking krijgt zeker een vervolg. We zetten in de toekomst verder in op het regelmatig en gezamenlijk controleren van de groeven. Naast veiligheid, zijn ook het beschermen van ons waardevol, ondergronds erfgoed en de aanwezige vleermuizenpopulatie een belangrijke drijfveer," vertelt burgemeester van Riemst Mark Vos.