Met TVL naar Friesland

De Friese Elfstedentocht op de fiets

Altijd al 'De Tocht der Tochten' willen doen? TV Limburg organiseert voor de 3de keer een eigen versie van de Elfstedentocht. Niet op schaatsen, maar op de fiets! Tijdens deze 6-daagse fietsvakantie kan je de 11 legendarische stadjes ontdekken vanuit één luxueus en centraal gelegen hotel. Je hoeft dus niet dagelijks de koffer in- en uit te pakken.

Je fietst op zalig aangelegde en perfect bewegwijzerde fietspaden, want je ervaren Thema Travel fietsbegeleider vertrekt voor dag en dauw om de juiste route voor je te bestickeren. Jij hoeft enkel de Thema Travel pijltjes te volgen om de mooiste en gezelligste plekjes te vinden. Fietsen doe je op eigen tempo. Kortom, een ontspannen fietsvakantie in een wondermooie regio met charmante stadjes en prachtige natuurgebieden.

Programma

Fietsprogramma, dag per dag:
 • Dag 1: Stavoren - Hindeloopen - Workum - Sneek (+- 45 km)

's Morgens vertrek je met de bus vanuit Limburg naar Stavoren waar je rond de middag aankomt. In de oude haven vind je nog oude skûtsjes, haringbussen en klippers (zeilschepen) en lijkt het alsof je 300 jaar terug in de tijd reisde. Van hieruit vertrekt de eerste fietsetappe naar het hotel in Sneek langs de elfstedenstadjes Hindeloopen, Workum en Bolsward. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de eerste dag niet te fietsen en met de bus mee naar het hotel te rijden.

Je bagage staat voor je klaar in het hotel. Na het inchecken kan je genieten van een heerlijk driegangendiner. Je hotel ligt vlakbij het centrum van Sneek, zodat je 's avonds perfect naar het stadscentrum kan fietsen en genieten van de wondermooie verlichte Waterpoort van Sneek.

 • Dag 2: Sloten en IJlst (+- 60 km)

Vandaag kom je opnieuw langs 2 bijzondere elfsteden, nl 'Sloten' en 'IJlst'. Sloten is het kleinste stadje van de 11, maar wel één van de gezelligste. Proef hier zeker even van de streekproducten zoals de typsiche zelfgemaakte jam. In IJlst kan je dan weer de bijna 200-jaar oude houtzaagmolen 'De Rat' bezoeken. Maar er is zoveel meer te ontdekken op deze route. Zo kom je onder meer langs Sint Nicolaasga, waar je een pittoresk kerkje terugvindt waarvan, ja je raadt het al, Sint Nicolaas de beschermheilige is. Ook het levendige dorpje Balk, met het oude postkantoor uit 1878, ligt op de route. Kortom, een erg charmante fietsroute door een prachtig landschap.

 • Dag 3: Harlingen (+- 70 km)

Welkom in Harlingen aan zee! Voordat je de zilte zeegeur van de Waddenzee ruikt, fiets je eerst langs tal van pittoreske dorpjes, zoals Bolsward. In dit stadje kan je heerlijk kuieren langs de grachten of één van de vele monumenten bezoeken zoals de Broerekerk of het opmerkelijke stadhuis. Eenmaal aan de kust kunnen liefhebbers fietsen tot aan de afsluitdijk die het IJsselmeer afsluit van de Waddenzee en zo het laag gelegen Nederland beschermt tegen overstromingen. Je kan zelfs een stukje over deze afsluitdijk fietsen om een beter zicht te krijgen op deze indrukwekkende constructie. Nederlanders zijn niet toevallig de beste dijkenbouwers van de wereld omdat een groot deel van het land onder de zeespiegel ligt. De dijken zijn dus van levensbelang om deze gebieden te beschermen tegen verwoestende overstromingen die in het verleden al aan duizenden mensen het leven kostten. Van de afsluitdijk fiets je verder langs de Waddenkust tot in Harlingen. Hier snuif je de zeemanssfeer op in de oude haven of slenter je door de smalle straatjes van het eeuwenoude centrum. Een terrasje hoort er zeker ook bij.

 • Dag 4: Sneekermeer, Terherne en Joure (+- 45 km)

Vandaag doen we het iets rustiger aan en kan je de tijd nemen om Sneek te verkennen. Het lieflijke stadje waar we verblijven is een grote toeristische trekpleister in Friesland. Sneek is gelegen nabij het Sneekermeer en is onder andere bekend vanwege de gezellige historische binnenstad, met ondermeer de Waterpoort, die toegang geeft tot de grachten van Sneek.

In de namiddag kan je een rustig fietstochtje maken langs het Sneekermeer naar Terherne. Dit kleine dorpje is bekend als uitvalsbasis voor watersporten en als natuurgebied met veel watervogels. Het typische Friese dorpje werd pas echt beroemd als het Kameleondorp uit de verfilmde jeugdboekenreeks 'Kameleon'. De fietsroute gaat ook langs het dorpje Joure, dat terecht één van de mooiste dorpen van Friesland wordt genoemd. Het is ontstaan op een kruising van waterwegen waar vroeger verschillende ambachten uitgeoefend werden zoals het maken van de bekende Friese klokken. Ook het bekende koffiemerk Douwe Egberts is oorspronkelijk afkomstig uit Joure.

 • Dag 5: Franeker (+- 65 km)

Op dag 5 fiets je naar Franeker, één van de mooiste van de Friese elf steden. Het charmante stadje telt bijna 13.000 inwoners en is daarmee één van de grotere steden in Friesland. Franeker heeft een gezellige historische binnenstad met veel monumenten, zoals het oude stadhuis, de Martinikerk, het Martenahuis en het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium. Ook vanaf het water is er genoeg te zien in Franeker. In de kleine jachthaven kan je makkelijk een bootje huren en de stad vanaf het water ervaren. Ook ambachtelijke winkeltjes en terrasjes zijn er in overvloed. Geniet onderweg van de mooie fietsweggetjes langs het water.

 • Dag 6: Dokkum - Leeuwarden (+-55 km)

Na het ontbijt en de check-out fiets je vanuit Sneek naar Leeuwarden en vervolgens naar Dokkum.

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland én culturele hoofdstad van Europa in 2018. Deze stad mag dan ook niet ontbreken op onze tocht langs de elf steden. Het is één van de oudste steden van Noord-Nederland en de geschiedenis van Leeuwarden gaat dan ook terug tot in de Romeinse tijd. Je kan er onder andere de Oldehove ontdekken, die ook wel bekend staat als de 'Nederlandse Toren van Pisa'. Je kan er heerlijk winkelen in onder meer de Kleine Kerkstraat. Deze is meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. In deze stad liggen trouwens ook de wortels van het Nederlandse Koningshuis, want Leeuwarden was de Hofstad van Nederland van 1584 tot 1747.

Je fietst van Leeuwarden naar Dokkum over een prachtig fietspad langs het water. Dokkum is het meest noordelijk gelegen stadje van de Elfstedentocht. Een kleine stad met een grote geschiedenis, want ooit was Dokkum een internationale handelsstad en een Admiraliteitsstad. Met dit laatste bezoek aan Leeuwarden en Dokkum is je Elfstedentocht voltooid en dat moet natuurlijk gevierd worden. Het knusse, oude stadscentrum van Dokkum nodigt uit tot gezellig borrelen op één van de vele terrasjes. Rond 18u pikt de bus je weer op om richting België te vertrekken.

Van der Valk hotel Sneek (4*)

Van der Valk Hotel Sneek is een luxueus 4-sterrenhotel dichtbij het stadscentrum van Sneek. Met de erg centrale ligging in Friesland is het dé perfecte uitvalsbasis voor onze Elfstedentocht.

's Ochtends staat er een stevig fietsontbijt voor je klaar. 's Avonds is er een gevarieerd driegangendiner. Het hotel beschikt ook over een afgesloten fietsenstalling.

Verblijf in een comfortkamer parkzijde:

 • eigen badkamer met ligbad, douche en toilet
 • airconditioning
 • WiFi
 • flatscreen tv
 • bureau en comfortabele fauteuils

Prijzen & periode

1 periode:  van 23/06 - 28/06/2024 

Prijs dubbel standaardkamer: 799 € per persoon

Prijs single standaardkamer: 1.055 € per persoon

Zin om met ons mee te gaan?

Klik hier voor meer info of bel naar Thema Travel op 078/15 27 07