Gezondheid

250.000 euro voor MS-onderzoek UHasselt-UMaastricht

Prof. dr. Tim Vanmierlo, MS-onderzoeker aan de Universiteit van Hasselt en Maastricht, wint de Global Grant for Multiple Sclerosis Innovation (GMSI) van farmabedrijf Merck. Het team van Vanmierlo onderzoekt waarom bij progressieve MS-patiënten het herstelproces tegen de ziekte faalt.

Bij multiple sclerose (MS) valt het eigen afweersysteem het centrale zenuwstelsel aan. De ziekte verloopt meestal in twee fases, waarbij in een eerste fase opflakkeringen afgewisseld worden met herstelfasen. Na zo een 10 tot 15 jaar in de ziekte volgt dan voor bijna de helft van de MS-patiënten een progressieve fase waarbij herstel niet langer optreedt. 

Een bepaald type afweercel stuurt het herstel aan maar tijdens de progressieve fase voert deze cel haar taken niet meer uit. In het onderzoek probeert het team van Vanmierlo deze cellen nu te manipuleren, zodat ze terug normaal kunnen functioneren.

Het Amerikaanse farmabedrijf Merck reikt sinds 2012 jaarlijks de GMSI-award uit aan veelbelovend, innovatief onderzoek naar de ziekt MS. Prof. dr. Tim Vanmierlo is de eerste Belgische onderzoeker die deze award wint.