Economie

Actie Recor: "Wij eisen correcte opzegvergoeding"

door Margo Ombelets

Recor Hasselt is failliet, waardoor 190 werknemers hun job verliezen. Vanochtend rond zeven uur verzamelden werknemers en vakbonden voor de deur van de meubelfabrikant om actie te voeren. Ze eisen een opzegvergoeding.

De 190 werknemers verliezen hun job zonder opzegvergoeding vanwege de werkgever, ook al hebben ze 30 of 40 jaar voor de familie Corthouts gewerkt. De werknemers krijgen een zeer beperkte sluitingsvergoeding, op kosten van de staat. "Dat wij vandaag onze job verliezen zonder opzegvergoeding is een slag in ons gezicht", wordt verteld door de werknemers. "Wij zijn ervan overtuigd dat het faillissement werd georganiseerd om het sociaal passief op de gemeenschap af te schuiven. Dit smaakt zeer wrang bij de werknemers. De stichter René Corthouts zou zoiets nooit hebben laten passeren. Hij draait zich om in zijn graf. Het zijn moeilijke tijden. Iedereen spreekt over massaal jobverlies in de komende maanden en jaren. Waar gaan de 50-plussers die hier de beste jaren van hun leven hebben gegeven nog werk vinden?"

"Wij zullen dit niet zomaar laten gebeuren", zeggen de vakbondsafgevaardigden. "Wij willen een correcte opzegvergoeding. Zelfs dan zal het moeilijk genoeg zijn voor veel gezinnen. Wij voerden een eerste actie afgelopen vrijdag, na de eerste ondernemingsraad volgend op het faillissement. We voeren een nieuwe actie nu dinsdag na de ondernemingsraad."