Gezondheid

Alcoholbandjes moeten drankmisbruik door minderjarigen tegengaan in Leopoldsburg

De Jeugdraad van Leopoldsburg lanceert een nieuw controlesysteem dat drankmisbruik bij jongeren moet tegengaan. Door middel van alcoholbandjes zullen organisatoren van jeugdfuiven nu een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen wie wel of geen alcohol mag drinken.

De alcoholbandjes zullen gebruikt worden om duidelijk het verschil te kunnen zien tussen jongeren van verschillende leeftijden. Jongeren die geen bandje dragen, krijgen geen alcohol. Jongeren die ouder zijn dan 16 krijgen een rood bandje (zie foto onderaan) en kunnen enkel bier of wijn bestellen. Vanaf 18 krijgen jongeren een groen bandje (zie foto onderaan) en kunnen ze ook sterke dranken, cocktails of alcopops drinken.

Alcoholcharter

Samen met de aankoop van deze bandjes werd een alcoholcharter opgesteld. Daarin geeft de jeugdraad tips aan organisatoren van jeugdfuiven om alcoholmisbruik tegen te gaan en worden afspraken gemaakt over het serveren van alcoholische dranken en het gebruik van de alcoholbandjes. Verenigingen die gebruik willen maken van de bandjes, moeten het charter ondertekenen, zodat ze zich er ook toe verbinden om de geldende regelgeving na te leven.