Media en Cultuur

Alden Biesen ‘in vuur en vlam’ tijdens zomer expo

Vijftig jaar geleden schokte de uitslaande brand de ganse streek. Het vormde een belangrijk kantelmoment in de geschiedenis van de Landcommanderij. Om deze gebeurtenis te herdenken organiseert Alden Biesen een eigentijdse zomertentoonstelling waarbij beklijvende foto’s en videomateriaal van ooggetuigen de leidraad vormen.

8 maart 1971. In het kasteel van Alden Biesen zijn de laatste besprekingen gepland over de verkoop van het domein aan de Belgische overheid. Jonkheer Armand Roelants du Vivier, 82 jaar oud en enige bewoner van het enorme domein, liet de open haarden aansteken om de kilte uit het grote kasteel te verdrijven. Enkele haarden worden aangestoken en dat blijkt een fatale beslissing: een houten dakgebinte vat vuur en de brand breidt zich razendsnel uit. Talrijke brandweermannen uit Bilzen, Hasselt en Genk zijn machteloos wanneer het kasteel volledig uitbrandt.

Je kan deze zomer in Alden Biesen de brand van 1971 niet alleen zien en horen, maar ook ruiken! Geurkunstenaar Peter de Cupere zorgt immers voor een gepaste introductie tot de expo met een verrassende geurinstallatie.

Speciaal voor kinderen neemt een tekenfiguurtje jongere bezoekers mee met een verhaal op hun maat, wat dit jaar ook het thema van de Schatten van vlieg zoektocht zal zijn. “Deze combinatie geeft de expo een extra dimensie, zodat het ook voor families een geslaagde gezinsuitstap vormt”, aldus Cornelissen.