Nieuws

Alleenstaande ouders krijgen voorrang bij sociale woningen in Sint-Truiden

Alleenstaanden met minstens één minderjarig kind krijgen voortaan voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning in Sint-Truiden. Dat besliste de Truiense gemeenteraad gisterenavond. Voorlopig worden er in de stad 125 sociale huurwoningen voorbehouden voor alleenstaande ouders met kinderen.

De Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het bijhorende uitvoeringsbesluit maken het mogelijk om een lokaal toewijzingsreglement uit te werken dat afwijkt van de standaard toewijzingsregels. Dit geeft de stad en de sociale huisvestingsmaatschappij meer autonomie bij het toewijzen van sociale woningen. Sint-Truiden maakte daarvan al gebruik om 135 woningen voor te behouden voor senioren. Nu zullen ook alleenstaande ouders sneller een sociale woning krijgen toegewezen.

125 sociale woningen

"Alleenstaanden met kinderen hebben het moeilijk om een geschikte en betaalbare woning op de reguliere woningmarkt te vinden”, vertelt schepen van Wonen Jelle Engelbosch (N-VA). “Uit ons doelgroepenplan is gebleken dat alleenstaanden met kinderen 20% van de wachtlijst vertegenwoordigen. Er zal dan ook 20% van de totaal aantal toewijzingen per jaar worden voorbehouden aan alleenstaanden met kinderen. Maar het totale aantal voorbehouden woningen voor doelgroepen mag niet leiden tot een benadeling van kandidaat-huurders die niet tot deze doelgroepen behoren. Daarom is er bepaald dat maximaal één derde van het totale aantal sociale huurwoningen met voorrang kan worden toegewezen aan doelgroepen.”

Op 31 december 2019 waren er 1.411 sociale huurwoningen in Sint-Truiden. Dit betekent dat 470 sociale huurwoningen kunnen toegewezen worden aan doelgroepen. 135 woongelegenheden worden momenteel reeds voorbehouden voor senioren. Voorlopig worden er 125 sociale huurwoningen voorbehouden voor alleenstaanden met kinderen. Hiermee zullen alvast de 115 huidige eenoudergezinnen op de wachtlijst een geschikte woning toegewezen krijgen.