Onderwijs

Basisschool in Herderen neemt maatregelen nadat leerling positief test op corona

door Margo Ombelets

Een twaalfjarige leerling van de gemeentelijke basisschool De Tol te Herderen (Riemst) is besmet met het coronavirus. Labo-onderzoek heeft dit bevestigd. De leerling in kwestie heeft geen last van symptomen. De school neemt preventieve maatregelen om een uitbraak te voorkomen, maar een sluiting is voorlopig niet aan de orde. De geïnfecteerde leerling wordt 14 dagen in quarantaine geplaatst en wordt momenteel thuis verzorgd.

"Wij begrijpen dat dit nieuws voor onrust kan zorgen. De procedures, ingesteld door de overheid om te reageren op een besmetting in schoolcontext, worden nauwgezet opgevolgd door de schooldirectie. De Federale Dienst volksgezondheid, het Vlaamse agentschap zorg en gezondheid en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) zijn gecontacteerd en volgen samen met de gemeentelijke preventie-adviseur de situatie mee op," vertelt schepen van onderwijs Marina Pauly.

Het schoolbestuur en de schooldirectie hebben samen met de gemeentelijke crisiscel volgende preventieve maatregelen ingesteld. Het zesde leerjaar schakelt over op het systeem van pre-teaching/afstandsonderwijs tot en met vrijdag 12 juni. Op die manier wordt er vermeden dat leerlingen van de klasbubbel in contact komen met anderen. Indien een leerling van deze klas geen andere mogelijkheid heeft, wordt op school opvang voorzien, maar ook zeer strikt gescheiden van alle andere contactbubbels. Twee leerkrachten, die behoren tot de contactbubbel van het zesde leerjaar, laten een test uitvoeren. Afhankelijk van het testresultaat kan later een verstrenging van de maatregelen gelden. De overige leerjaren en de kleuterklassen kunnen, gezien de strikte scheiding van de contactbubbels, het voorgeschreven plan volgen. Voor het kleuteronderwijs en deze andere leerjaren verandert er dus niets.

"Als gemeentebestuur en schoolbestuur spelen we kort op de bal en stellen we strenge, preventieve maatregelen voor om een verdere besmetting te voorkomen. We treden zelfs strenger op dan de voorgeschreven richtlijnen. De veiligheid van de leerlingen en het schoolpersoneel is voor ons prioritair. Er is voorlopig geen enkele aanleiding om de basisschool te sluiten," zegt burgemeester Mark Vos.