Nieuws

Code rood in Limburgse natuur: extreem hoog brandgevaar

De brandfase in de Limburgse natuurgebieden wordt opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is. Aan bezoekers wordt gevraagd om uit de gebieden weg te blijven.

“De aanhoudende droogte en voorspelde strakke oostenwind voor de komende dagen liggen aan de basis van deze beslissing”, meldt het Agentschap Natuur en Bos. “Vooral in de droge en open heidegebieden is brandgevaar zeer reëel. De beperkte regenval van voorbije zaterdag heeft deze opschaling niet kunnen tegenhouden.”

Concreet wordt bezoekers afgeraden om brandgevoelige gebieden binnen te gaan. ”We kunnen de gebieden niet afsluiten om praktische redenen, dus we vragen de bezoeker om het gezond verstand te gebruiken en uit de gebieden te blijven.” Ook vraagt het agentschap om extra waakzaam te zijn en problemen onmiddellijk te melden via het noodnummer 112.

Het agentschap begrijpt dat dit geen leuk nieuws is, aangezien de coronamaatregelen van kracht blijven. “De voorbije weken is duidelijk gebleken dat de natuur dichtbij een welgekomen plek is om even te onthaasten. Toch raden we nu af om de droge natuur in te trekken.”

Alvast nog enkele extra tips voor wie er toch even op uit wil trekken:

- blijf aan de rand van het bos of natuurgebied

- laat geen blinkend materiaal rondslingeren

- gooi geen sigaretten zomaar weg

- blijf de coronamaatregelen respecteren, zoals voldoende afstand houden en in beweging blijven