Nieuws

Elke week ondernemen 5 studenten een zelfmoordpoging

In 2014 hebben minstens 276 studenten een zelfmoordpoging ondernomen. Dat zijn er meer dan vijf per week blijkt uit het zelfmoordonderzoek van de UGent. Volgens experts is dat hoge aantal te wijten aan de eerste grote levensgebeurtenissen, zoals een relatiebreuk of slechte studieresultaten, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

In 2014 vertegenwoordigden de studenten 13,3 procent van alle geregistreerde zelfmoordpogingen, terwijl van alle Vlamingen slechts 3,6 procent studeert. In totaal ondernamen zo’n 2.071 Vlamingen een zelfmoordpoging. “Jongeren van 15 tot 19 jaar en studenten lopen het grootste risico”, zegt Gwendolyn Portzky (UGent).

De Eenheid voor Zelfmoordonderzoek ontvangt jaarlijks de registratiegegevens van 37 ziekenhuizen met een spoeddienst. Het aantal pogingen van studenten zal in werkelijkheid nog een stuk hoger liggen, omdat niet alle ziekenhuizen hun cijfers doorgeven. Hoeveel studenten jaarlijks zelfmoord plegen is onduidelijk.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be