Justitie

Lanakense pyromaan riskeert celstraf van 4 jaar voor brandstichting carnavalswagen

Een 25-jarige man uit Lanaken riskeert een gevangenisstraf van 4 jaar voor vier brandstichtingen. Bij één van de feiten, waarbij hij een geparkeerde carnavalswagen in brand stak onder de brug van de E314 in Kotem bij Maasmechelen, ontstond door de rookontwikkeling een kettingbotsing. Hierbij viel een dodelijk slachtoffer.

Een 25-jarige man uit Lanaken die verdacht wordt van vier brandstichtingen, waaronder die van een geparkeerde carnavalswagen, riskeert een gevangenisstraf van vier jaar. De pyromaan pleegde telkens de feiten als hij onder invloed was van drugs. Zo stak hij op 22 april 2021 een pallet met bouwmateriaal in brand die voor een woning stond. Zowel het bouwmateriaal als de gevel van de woning liepen schade op. In de nacht van 20 op 21 mei stichtte hij twee keer brand in een appartementsgebouw. 

Tijdens zijn verhoor vond de politie foto's op zijn gsm die hem linkten aan de brandstichting van een praalwagen van de Nederlandse carnavalsvereniging Sjpaspromotion uit Urmond. Die praalwagen vatte in maart 2018 vuur toen die onder de E314 in Kotem bij Maasmechelen geparkeerd stond. Door de rookpluim die ontstond, gebeurde er op de snelweg een kettingbotsing met drie vrachtwagens en zes personenauto's. Een trucker uit Geel liet daarbij het leven. Zelf herinnert hij zich niet meer dat hij de praalwagen, die geparkeerd stond onder een brug van de E314, in brand stak.

Het vonnis volgt op 4 april.