Nieuws

Meer dan 22.000 vrijwilligers nemen deel aan zwerfvuilactie in Limburg en Diest

Dit weekend trekken in heel Limburg en Diest weer verenigingen en scholen de straat op om zwerfvuil te ruimen langs gemeentewegen. Meer dan 22.000 vrijwilligers van 193 scholen en 499 verenigingen nemen deel aan de opruimactie van afvalintercommunale Limburg.net.

Na twee geannuleerde edities door corona werd in het najaar 2021 een extra editie van Straat.net georganiseerd. “Ondanks deze extra editie zien we ook dit voorjaar weer een zeer grote opkomst”, vertelt voorzitter van Limburg.net Luc Wouters. “Zwerfvuil blijft een doorn in het oog van heel wat mensen. De afgelopen jaren stelden verschillende gemeenten en afvalintercommunales een stijging vast van zwerfvuil. Daarnaast heeft ook de coronacrisis een groot effect gehad op het soort zwerfvuil dat is terug te vinden. Gebruikte handschoenen en zakdoekjes worden, voornamelijk in de buurt van supermarkten en winkels, immers achteloos achtergelaten.”

Verpakkingsafval

De afgelopen jaren liet Limburg.net, door een onafhankelijk onderzoeksbureau, een sorteeranalyse uitvoeren op het ingezamelde zwerfvuil. Een representatieve staal van zakken met ingezameld zwerfvuil werd geanalyseerd. Uit de laatste sorteeranalyses van 2019 blijkt dat ongeveer 40% van het zwerfvuil uit drankverpakkingen bestaat. Daarnaast is 25% van het opgeruimde zwerfvuil ander verpakkingsafval. “Het opgeruimde zwerfvuil bestaat dus voor 65% uit wegwerpverpakkingen”, aldus Wouters. ”Limburg.net zet daarom mee haar schouders onder projecten die streven naar minder verpakkingsafval en het gebruik van herbruikbare verpakkingen.”