Nieuws

Minister Demir maakt 15.000 euro vrij voor groene ontmoetingsplek in Kattenbos

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kent een subsidie van 15.000 euro toe aan de inrichting van een nieuwe Kleine Wildernis in Kattenbos bij Lommel. De ‘Hoeverstee’ wordt een nieuwe groene ontmoetingsplek met ecologische waarde, en zal onder andere natuurlijke speelelementen en een pluk- en moestuin bevatten.

De Kleine Wildernissen zijn een proefproject van het Agentschap Natuur en Bos. Elke gemeente heeft wel stukken grond waar niets mee gedaan wordt. ANB wil samen met gemeenten deze braakliggende terreinen omtoveren tot aangename en leerrijke natuur, die verbindend werkt. Lommel is proefkonijn en realiseerde al twee Kleine Wildernissen. De Hoeverstee in Kattenbos wordt de derde.

Buurtbevraging

De stad vond een stuk braakliggende grond van 1 hectare in het midden van de wijk Kattenbos. “Een bevraging bij de buurt bevestigde dat er een grote vraag is naar speelgroen”, vertelt schepen van Milieu en Natuur Joris Mertens (CD&V). “Ook een ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners werd als belangrijk omschreven. Daarom namen we de beslissing om een nieuwe Kleine Wildernis uit te tekenen en een subsidieaanvraag in te dienen bij het Agentschap Natuur en Bos.”

Mooimakers

De inrichting van ‘Hoeverstee’ is voorzien vanaf het voorjaar 2022 en bevat een speelbosje, natuurlijke speelelementen, een speelweide, bloemenweides, een boomgaard, een pluk- en moestuin, petanquevelden en zit- en ontmoetingsplekken. De inwoners engageren zich om de plek proper te houden via het initiatief Mooimakers. Niet alleen de bewoners maar ook lokale planten en dieren, waaronder de Veldparelmoervlinder zullen gebruik kunnen maken van dit nieuwe stukje speelnatuur. De totale projectkost is geraamd op 40.000 euro, waarvan 15.000 euro gesubsidieerd wordt via het Natuur in je buurt-programma van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Vierde Kleine Wildernis

“De minister sprak haar waardering uit voor de manier waarop we als stad met de buurt samenwerken”, zegt burgemeester Bob Nijs (CD&V). “Niet alleen voor de creatie van een nieuwe groene ontmoetingsplek met ecologische waarde, maar ook voor de verbinding die we maken met de Mooimakers. Een vierde Kleine Wildernis staat trouwens ook al op de planning. Die komt later dit voorjaar bij basisschool De Klimtoren in Lommel-Barrier.”

Bekijk hier het plan van de Hoeverstee: