Nieuws

Ophef na seksistische lezing Jeff Hoeyberghs

De seksistische lezing van chirurg Jeff Hoeyberghs aan de UGent vorige week heeft heel wat stof doen opwaaien. Studenten en de vakbond eisen de uitsluiting van organisator KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond). De Universiteit Gent buigt zich nu over de zaak.

“Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen.” Jeff Hoeyberghs maakte de ene seksistische opmerking na de andere tijdens zijn lezing aan de UGent vorige week woensdag. Zo blijkt uit onderstaand filmpje dat vrouwenrechtenorganisatie Campagne Rosa plaatste op sociale media. Ook deed de bekende chirurg enkele bedenkelijke uitspraken over de klimaatproblematiek.

Uitsluiting

KVHV Hoeyberghs kwam spreken op vraag van studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond). Campagne Rosa en twee studentenverenigingen vragen de UGent nu om de erkenning van KVHV in te trekken of om de vereniging te schorsen. Zij willen dat de universiteit een duidelijk signaal geeft dat dergelijke seksistische en haatdragende boodschappen niet door de beugel kunnen. Ook de vakbond ACOD schaart zich achter een uitsluiting.

UGent onderzoekt de zaak

Vorige week werd al een eerste keer geprotesteerd aan de UGent door een zeventigtal mensen. Vrijdag organiseren de activisten een nieuwe protestactie, waarbij zij een open brief zullen overhandigen aan rector Rik Van de Walle. De rector distantieerde zich vorige week al van de uitspraken van Hoeyberghs en laat weten de UGent de zaak onderzoekt. Wanneer een verzoek tot schorsing wordt ingediend, zal de universiteit de argumenten bekijken en op basis daarvan een besluit nemen.

Later volgt meer in het TVL Nieuws.