Justitie

Parket Limburg onderzoekt massale fraude met zonnepanelen op kap van de belastingbetaler

Het parket van Limburg onderzoekt een grootscheepse fraude met zonnepanelen in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Het strafrechtelijk onderzoek volgt op een klacht met burgerlijke partijstelling van netwerkbeheerder Infrax uit Hasselt. Alleen al in Limburg zijn meer dan 1.000 particulieren en bedrijven betrokken bij de fraude. 

Tot voor kort konden huiseigenaars die zonnepanelen op hun dak lieten zetten, genieten van een forse subsidie voor zogenaamde groenestroomcertificaten. Dat kon oplopen tot 450 euro per 1.000 opgewerkte kilowatt stroom en dit over een periode van 20 jaar. De subsidies worden uitbetaald door de overheid met belastinggeld. Wie geen zonnepanelen op zijn dak heeft, betaalt mee voor de zonnepanelen op het dak van zijn buurman.

Op 1 januari 2013 zijn die subsidies afgeschaft omdat de regering Di Rupo oordeelde dat het uiteindelijk toch geen eerlijk systeem was. Mensen met een laag inkomen konden niet investeren in dure zonnepanelen. Mensen met een hoog inkomen, konden met zonnepanelen gemakkelijk veel geld terugverdienen uit de staatskas.

Volgens Infrax hebben werknemers van verschillende keuringsbedrijven na 1 januari 2014 op grote schaal gesjoemeld met de datum van ingebruikname van zonnepanelen zodat huiseigenaars subsidies konden binnenrijven waar ze geen recht op hadden. Iemand die vorig jaar zonnepanelen op zijn dak liet plaatsen, kreeg dan een keuringsattest met daarop de datum van bijvoorbeeld een jaar eerder.

Volgens het parket loopt de fraude in de miljoenen. Over een periode van 20 jaar zou de schade oplopen tot 5 miljoen. Dat bedrag komt dus op rekening van de belastingbetaler.

De fraude kwam aan het licht omdat de keuringsbedrijven bepaalde types van installaties goedkeurden op een datum dat deze nog niet bestonden of te koop waren. Er werden op papier ook installaties goedgekeurd die niet bestaan en nooit bestaan hebben. Officiële keuringsbedrijven keurden zonnepanelen goed op een adres waar op de datum van de goedkeuring zelfs nog geen gebouw stond. Op andere plaatsen was er geen stroomaansluiting. Sommige installaties werden meerdere keren goedgekeurd en er werden certificaten afgeleverd voor volledig fictieve installaties.

Het parket heeft op plaatsen in heel het land huiszoekingen gedaan en zes verdachten opgepakt. Vijf van hen blijven aangehouden door de onderzoeksrechter. Volgens het parket volgen er nog huiszoekingen en zullen er zonnepanelen in beslag genomen worden. Het gerecht roept eigenaars van zonnepanelen die twijfelen over de rechtmatige inning van subsidies op om zich te melden.  (EE)