Politiek

Peter Vanvelthoven (sp.a) stapt uit de politiek: "Ontslag Hilde Claes was zwartste dag uit mijn carrière"

embed
Sp.a-boegbeeld Peter Vanvelthoven stapt uit de politiek. “Ik stop omdat er een meningsverschil was over de lijstvorming. En het is misschien ook het moment om plaats te maken voor jonge mensen,” vertelt Peter Vanvelthoven in een exclusief interview in onze nieuwsstudio. “Voor mij stopt het nu, een beetje met spijt in het hart. Het was altijd mijn passie, maar nu komt er een nieuwe fase in mijn nieuwe. Het is tijd om een sprong te wagen”.

Er zijn diepe wonden geslagen na de verkiezingen 14 oktober. Er werd Vanvelthoven verweten dat hij als voorzitter van sp.a Limburg afwezig was in de onderhandelingen. “Dat klopt niet. Er zijn die zondag afspraken gemaakt, die niet werden nagekomen. Mijn vertrouwen in bepaalde mensen heeft toen een deuk gekregen. Ik heb dan ook een stap terug gezet als voorzitter van s.pa Limburg”. Maar wat er toen is gebeurd, heeft volgens Vanvelthoven niets te maken met zijn beslissing om volledig uit de politiek te stappen.

Peter Vanvelthoven benadrukt dat hij de partij dankbaar is voor alle kansen die hij kreeg. “In de politiek maak je mooie momenten en moeilijke momenten mee. Dat er afspraken niet worden nagekomen, is soms pijnlijk. Maar ik wil niet natrappen, ik ben geen zuur mens. Ik ben iedereen, de partij, de kiezers en de sympathisanten dankbaar.” 

De affaire Hilde Claes staat in het geheugen van Vanvelthoven gegrift. “Ik ken Hilde al heel lang. Het deed erg veel pijn dat zij ontslag heeft moeten nemen. Als ik terugblik op mijn carrière, is dat één van mijn donkerste dagen”.