Justitie

Politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken voortaan op pad met bodycams

Een aantal politieploegen van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken worden voortaan uitgerust met bodycams. Indien de situatie het vereist, kunnen de agenten hun camera aanzetten om een interventie op beeld vast te leggen.

Een bodycam is een kleine draagbare camera die bevestigd wordt op het lichaam en videobeelden met geluid kan registreren. De politieagenten van de zone Sint-Truiden – Gingelom - Nieuwerkerken kunnen de bodycams voortaan bij elke interventie gebruiken: zowel op openbare- als publiek toegankelijke plaatsen en zelfs bij tussenkomsten in private ruimtes zoals een woning. “Deze bodycam dient niet alleen ter bescherming van de politiemensen, maar ook voor de correctheid van de feiten”, zegt korpschef Steve Provost. “Zij kunnen bij alle soorten incidenten bewijsmateriaal met beeld en geluid opnemen. Zij zijn als het ware een onafhankelijke getuige van ons optreden en van de interacties met slachtoffers en verdachten.”

"Objectieve weergave van de feiten"

“Het doel van deze bodycams is veelzijdig: het toestel geeft een objectieve weergave van de vaststellingen van de politiemedewerkers op het terrein en registreert de vaak moeilijke omstandigheden waarin zij hun taken uitvoeren”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). “Daarnaast streeft de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken een respectvolle en objectieve behandeling van elke burger na. Door het gebruik van bodycams willen wij het vertrouwen van de inwoners nog vergroten. Kortom een bodycam zorgt voor een hogere veiligheidsbeleving bij politiemedewerkers en burgers.”