Nieuws

TVL-journalist Tom Kums wint Belfius persprijs

Tom Kums heeft de Belfius persprijs gewonnen voor zijn reportagereeks 'Er is leven na Ford' voor het TVL Nieuws.

Kums maakte onmiddellijk na de sluiting van Ford Genk een reeks van vijf indringende portretten van Ford-werknemers die voor zichzelf een nieuwe toekomst hadden opgebouwd. Dat leverde een verrassende televisiereeks op die een week lang werd uitgezonden in het middag- en het avondnieuws van TV Limburg.

Hieronder kan je de reeks nog eens herbekijken.

Aflevering 1: Bob is nu een fiere treinbestuurder

Donderdag loopt bij Ford Genk de laatste auto van de band. Zo'n 5000 werknemers moeten dan op zoek naar een nieuwe job. Maar er zijn ook Fordmedewerkers die hun leven al een nieuwe wending hebben gegeven. In een vijfdelige reeks getuigen ze over de weg die ze hebben afgelegd op zoek naar een nieuwe job. In de eerste aflevering maken we kennis met Bob Vandersmissen uit Hasselt.

Aflevering 2: Sabine zorgt nu voor mensen

Sabine Schraepen uit Zonhoven werkte 13 jaar bij toeleverancier IAC waar ze dashboarden voor Ford-wagens maakte. Na de aankondiging van de sluiting besloot ze een andere weg in te slaan. Vandaag is ze zorgkundige in woonzorgcentrum Prinsenpark in Genk. 

Aflevering 3: Genkenaar Raf werkt nu met KIDS

In onze reeks 'Er is leven na Ford' vertellen we vandaag het verhaal van Raf Withofs uit Genk. Hij gooide het roer helemaal om. Raf is bouwvakker van opleiding en werkte bij Ford als teamleider in de chassis-afdeling. Maar na begeleiding door een outplacementkantoor werkt hij nu als opvoeder bij KIDS, het Instituut voor Dove en Spraakgestoorde kinderen in Hasselt.

Aflevering 4: Giovanni gaat vol voor zijn eigen zaak

In onze reeks 'Er is leven na Ford' gaan we vandaag op bezoek bij Giovanni Gigliotti uit Hoeselt. Overdag is hij packaging engineer bij Ford. 's Avonds en in het weekend baat hij met zijn Ford-collega Kris een winkel met Italiaanse streekproducten uit. Giovanni helpt de komende maanden nog met de ontmanteling van de fabriek, maar gaat daarna vol voor zijn eigen zaak met Italiaanse producten.

Aflevering 5: Katlijn kroop opnieuw achter de boeken

In onze reeks 'Er is leven na Ford' zijn we vandaag toe aan de laatste aflevering. Katlijn Vanhemel uit Houthalen-Helchteren werkte drie jaar op de personeelsdienst van toeleverancier Syncreon toen de aankondiging tot sluiting er kwam. Voor Katlijn kwam de klap extra hard aan, want ook haar vriend werkte bij de toeleverancier. Haar vriend heeft intussen een nieuwe job en Katlijn besloot om een oude droom waar te maken. Zij studeert voor onderwijzeres aan de UC Leuven-Limburg (voorheen KHLim) in Diepenbeek.