Justitie

Riemstenaar raakt 10.000 euro kwijt door phishing

Een 75-jarige man uit Riemst is 10.000 euro kwijtgespeeld door phishing. De oplichters deden zich voor als medewerkers van Belfius. Door een snel optreden van de bank is de kans groot dat het slachtoffer zijn geld nog zal terugzien. De Riemstenaar deed intussen ook aangifte bij de lokale politie Bilzen-Hoeselt-Riemst.

De 75-jarige inwoner van Riemst had vorige week woensdag gereageerd op een mailtje dat zogenaamd afkomstig was van de bank Belfius. Daarin werd het slachtoffer gevraagd een nieuwe kaartlezer aan te vragen voor eind augustus. Na het volgen van de verdachte link, kreeg het slachtoffer de dag erop een telefoontje van een fictieve medewerker van Belfius. Daarbij werd de man gezegd dat hij het slachtoffer was geworden van phishing.

De Riemstenaar was dusdanig onder de indruk dat hij zonder argwaan meeging in het verhaal van de valse medewerker, die hem beloofde zijn geld veilig te stellen. De oplichter vroeg de man eerst het geld van zijn spaarrekening over te hevelen naar zijn zichtrekening. Vervolgens moest hij zich inloggen op een site en enkele handelingen verrichten. Er werd hierbij zo’n 10.000 euro overgemaakt naar verdachte rekeningen.

Rekening geblokkeerd

Door een snel en adequaat ingrijpen van de echte bankinstelling konden beide verdachte rekeningen geblokkeerd worden. De kans is groot dat deze man toch nog zijn geld terug zal zien. Helaas maakt de politie het vaak mee dat slachtoffers hun geld nooit meer terugzien. “Twijfel je aan de echtheid van een bericht? Vraag een second opinion bij een familielid dat je vertrouwt en voer sowieso nooit handelingen uit op vraag van derden na een mailtje, sms’je of een telefoontje. Check eerst bij je vertrouwde bankinstelling of er echt iets van je verwacht wordt”, klinkt het bij de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst.

Verdachte berichten maak je over aan verdacht@safeonweb.be, zonder op links te klikken. Ook kan je op de website www.safeonweb.be terecht voor tips over hoe om te gaan met gangbare en nieuwe manieren van (internet-)oplichting.