Media en Cultuur

Tongeren wil Velinx en Jeker in 'spotlight' zetten

door Geert Kusters

De stad Tongeren heeft plannen om de aanstraling van De Velinx te moderniseren. En na het openleggen van de Jeker zal ook daar op strategische punten eigentijdse accentverlichting komen.

Over enkele jaren zal De Motten er helemaal anders uitzien. De stad Tongeren wil van het gebied een mooi stadspark maken, waar de Jeker weer de boventoon krijgt, en waar mensen kunnen wandelen en genieten. Het hele gebied - van De Velinx tot Moerenpoort - zal vernieuwd worden, met als hoogtepunt het openleggen van de Jeker.

"Verlichting speelt in dit dossier een belangrijke rol", zegt schepen An Christiaens. "Een juist gekozen verlichting geeft een extra dimensie aan het geheel. De aanstraling van De Velinx voldoet niet meer en zal vervangen worden door een eigentijdse, moderne en milieuvriendelijke verlichting. Op het parcours van de Jeker worden enkele accenten gelegd om sfeer te brengen om het veiligheidsgevoel te verhogen." De stad Tongeren nodigt nu vier firma's uit om een ontwerp uit te werken en voor te stellen aan een jury.