Justitie

Twee Genkse handcarwashes moeten deuren sluiten

Stad Genk voerde vandaag controles uit bij drie handcarwashes. Twee daarvan zijn niet in orde met het stedelijk uitbatingsreglement en verstoren de openbare orde. Zij moeten onmiddellijk de deuren sluiten. In totaal werden een vijftal inbreuken vastgesteld. Met de actie wil het stadsbestuur de malafide praktijken binnen de sector aanpakken.

De gecoördineerde flexcontrole komt 1 jaar na de grote provinciale actie waarvoor Genk het initiatief nam. Bij de controle toen in Sint-Truiden, Houthalen-Helchteren, Hasselt en Genk werden toe 20 inbreuken vastgesteld.

De nieuwe controleactie van vandaag kadert in het Genkse uitbatingsreglement op de handcarwashes dat sinds 1 juli 2021 van toepassing is. Dat uitbatingsreglement legt voorwaarden op omtrent de bedrijfsruimte, de parkeerplaatsen, de interne circulatieruimte, ... 

Dat controle nodig is, blijkt uit het feit dat de stadsdiensten geen enkele aanvraag ontvingen voor een uitbatingsvergunning. Nochtans was er voor de sector, zowel voor de nieuwe als voor de al gevestigde carwashes, een overgangsperiode voorzien om alles in orde te brengen.

Burgemeester Wim Dries: “Deze flexacties maken duidelijk dat er nood is aan inspanningen om de handcarwashsector te ondersteunen. We stellen een duidelijk signaal naar malafide ondernemingen en pakken de kwetsbaarheid van deze sector aan.”