Economie

VCST in Sint-Truiden wil 171 banen schrappen

VCST Industrial Products, dat tandwielen en andere onderdelen voor de auto-industrie maakt in Sint-Truiden, wil 171 van de 427 banen schrappen. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

De directies van VCST en haar interne harderij STC willen in de toekomst hun activiteiten terugschroeven en meer inzetten op automatisering en digitalisering, in de hoop ze weer winstgevend te maken. VCST en STC maken deel uit van de industriële BMT groep.

In een persbericht verwijst het bedrijf naar een structurele daling van volumes binnen de automarkt, mede veroorzaakt door het feit dat het traditioneel wagenbezit aan het veranderen is. “Gedeelde wagens, nieuwe mobiliteitsformules en de elektrificatie van het voertuigenpark worden belangrijke uitdagingen voor de hele sector”, klinkt het. “De impact op toeleveranciers zoals VCST laat zich al geruime tijd voelen. Dalende volumes gekoppeld aan de evolutie in de elektrische aandrijftechnologie hebben een negatieve impact op de productie van tandwielen."

Het bedrijf laat weten dat het de laatste jaren al inspanningen heeft geleverd om de kosten te drukken, maar die bleken niet voldoende. “Om op lange termijn de toekomst van de activiteit te kunnen bestendigen, moeten wij doortastende structurele maatregelen nemen” verklaart Didier Westphalen, Plant Manager.

De wettelijke procedure voor collectief ontslag, de wet Renault, is vandaag gestart. Dat betekent dat directie en vakbonden nu gaan overleggen over de plannen. Dat kan enkele weken duren, zegt het bedrijf.