Mobiliteit en Verkeer

Fietssnelweg in Beringen open voor fietsverkeer

In Beringen zijn de werken aan de fietssnelweg bijna afgerond. De provincie Limburg legde daar 420 meter fietssnelweg aan langs het Albertkanaal. Goed voor een investering van 351.000 euro. De echte infrastructuurwerken vonden al plaats in het najaar van 2019. Het was nog even wachten op de signalisatie en beplanting, vooraleer de werken vandaag opengesteld konden worden.

Tussen de brug van Tervant (ter hoogte van de Zandhoefstraat) en de kanaalbrug (aan de Kolenhaven) kunnen fietsers zich nu veilig verplaatsen over een breed fietspad dat volledig gescheiden is van het autoverkeer. Ook voor autobestuurders verandert de situatie. Het autoverkeer moet vanaf nu in één richting over één rijstrook rijden. “Fietsers genieten nu van een mooi, vrijliggend fietspad”, vertelt gedeputeerde voor Mobiliteit Bert Lambrechts. “Ze krijgen bovendien voorrang op het autoverkeer bij de kruising. Dat proberen we zoveel mogelijk toe te passen bij onze fietssnelwegen, op voorwaarde dat de veiligheid en de context het toelaat.”

De Albertkanaalroute

Het stuk fietssnelweg maakt deel uit van de F5 Antwerpen-Herentals-Hasselt, ook wel de Albertkanaalroute genoemd. “Die fietsverbinding is op dit moment al volledig befietsbaar. In de toekomst wordt de kwaliteit van de infrastructuur op bepaalde delen nog verbeterd en krijgt de fietssnelweg nog een route-aanduiding in de typische stijl van de fietssnelwegen. Zo weet je dat je op een fietssnelweg fietst”, aldus gedeputeerde Lambrechts.

351.000 euro

Het Limburgse provinciebestuur prefinancierde de kosten, die zo’n 351.000 euro bedragen. De helft daarvan zal worden teruggevorderd bij de Vlaamse overheid. De stad Beringen deed het toezicht op de werken.