Nagerecht

Harira Express

Recept

Harira is een klassieker uit de Marokkaanse keuken en ideaal voor het breken van de vasten.

Benodigdheden:

  • kikkererwten,
  • stukjes vlees naar smaak met wat vet en beentjes aan als je dat wenst
  • linzen
  • een beetje geklaarde boter
  • een ui
  • een beetje koriander
  • selder
  • kaneelstokjes
  • fijne vermicelli om de soep te binden
  • verse tomaten
  • tomatenpuree
  • een beetje bloem
  • een beetje water

Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten voor de harira in een blender.
  • Snij de ui in vier stukken en doe ze in de blender.
  • Voeg de koriander en de selderijblaadjes toe (zonder de selderijstengels, die laten we straks meekoken)
  • Voeg voldoende water toe om de ui en de kruiden goed te kunnen mixen (een snelkookpan is hiervoor ideaal)
  • Giet het mengsel in de pan en doe er de kikkererwten bij, de linzen, het vlees, twee kaneelstokjes, en de overgebleven selderijstengels.
  • Mix de verse en rode tomaten met water, zeef ze en voeg ze toe in de pan.
  • Voeg er nu al één eetlepel tomatenpuree aan toe (straks nog één wanneer we de harira gaan binden)
  • Voeg er een koffielepel gemberpoeder en een koffielepel kurkuma aan toe en een koffielepel kurkuma aan toe.
  • Voeg, afhankelijk van de soort kikkererwten, twee à tweeënhalve liter water toe
  • Laat de soep zo'n 30 à 45 minuten koken op een zacht vuurtje. Vervolgens gaan we de soep binden. Hiervoor gebruiken we twee maten water één maat bloem. Het bindmiddel moet vloeibaar zijn.
  • Doe er één eetlepel tomatenpuree bij om het een roze kleur te geven.
  • Wacht tot de soep klaar is om ze te binden. De soep moet licht gebonden zijn, maar niet te veel. Een kleine dosis bindmiddel is meer dan voldoende.
  • Voeg de vermicelli bij de soep en laat samen met het bindmiddel koken
  • Doe er nog de een koffielepeltje fijngehakte koriander en de selderijblaadjes bij.
  • Voeg tot slot nog wat geklaarde boter aan toe. Daarmee breng je de harira op smaak.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Laat de soep op een zacht vuurtje koken en blijf roeren om ze te binden. Wanneer het schuim op de soep verdwenen is ,weet je dat de harira klaar is en dat het bindmiddel heeft doorgekookt.

Dien de harira op met dadels, gedroogde vijgen en citroenschijfjes.

Smakelijk!