Voorgerecht

Sint-Jakobsvruchten, bloemkool en postelein.

Sint-Jakobsvruchten, bloemkool en postelein

Keuze van de wijn:
Pouilly-Fuissé 'Les Crays' 2015 - Eric Forest, Frankrijk (klik hier)

Ingrediënten voor 4:


12 sint-Jakobsvruchten in de schelp

1 bloemkool

0,5 l melk

0,5 l water

1 laurierblaadje

Boter

80 g gepelde hazelnoten

Enkele blaadjes postelein

 Bereiding:

 Hazelnoten:

 Rooster de hazelnoten in een pan totdat ze mooi goudbruin beginnen te worden. Snijd met een mes er grof door als ze klaar zijn.

 Bloemkool:

 Snijd 12 mooie roosjes van de bloemkool en snijd de rest in grove stukken. Doe de grove stukken in een pot en kook deze gaar met wat melk, water en een laurierblad. Verwijder het laurierblad en mix de bloemkool in een blender tot een mooie gladde crème. Kruid enkel nog af met peper en zout. Kook de bloemkoolroosjes mooi beetgaar in een pot met kokend gezouten water en verfris ze erna met koud water zodat de garing stopt en ze nog mooi krokant zijn.

 Sint-Jakobsvruchten:

 Houd de schelp vast met een handdoek. Gebruik een scherp mes om de coquilles te openen. Snijd het nootje los, pal tegen de vlakke kant van de schelp. Schep de vrucht van de schelp los met een lepel en verwijder de ingewanden rond de Sint-Jakobsnoot. Spoel de Sint-Jakobsnoten goed onder stromend water zodat er geen zand meer aan hangt. Dep ze dan voorzichtig droog. Verwarm een pan goed heet met wat olijfolie en bak hierin de Sint-Jakobsvruchten langs beide kanten aan gedurende telkens 1 minuut. Kruid af met peper en zout. Bak hierna in dezelfde pan de bloemkoolroosjes nog wat aan met een klontje boter en kruid af met peper en zout.

 Afwerking:

Schep onderin een bord wat van de bloemkoolcrème, leg hierop de bloemkoolroosjes en de Sint-Jakobsvruchten en werk af met de geroosterde hazelnoten en de postelein.