Mobiliteit en Verkeer

Bijna helft dodelijke arbeidsongevallen gebeurt in het verkeer

Arbeidsongevallen in het verkeer maken maar een tiende uit van alle arbeidsongevallen, toch zijn ze vaak ernstiger dan gewone arbeidsongevallen. Zo komen elk jaar gemiddeld 60 mensen in een arbeidsongeval om in het verkeer. Dat is bijna de helft van alle dodelijke arbeidsongevallen.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid roept werkgevers, werknemers en de overheid op om de handen in elkaar te slaan: arbeidsveiligheid mag zich niet beperken tot de werkvloer alleen. Elk jaar sterven gemiddeld 60 mensen in een arbeidsongeval in het verkeer (op een totaal van 123 doden), ongeveer 1900 mensen zijn blijvend arbeidsongeschikt door een verkeersongeval. Bijna 85% van al die arbeidsongevallen in het verkeer gebeurt tijdens het pendelen. 

Arbeidsongevallen in het verkeer hebben aanzienlijk zwaardere gevolgen dan gewone arbeidsongevallen: in het verkeer leiden er per 1000 ongevallen 126,2 tot blijvende ongeschiktheid of overlijden, bij andere arbeidsongevallen is dat 93,8. Naast de menselijke schade is de directe kost van arbeidsongevallen in het verkeer enorm: 86 000 euro voor een ongeval met blijvende arbeidsongeschiktheid en 400 000 euro voor een dodelijk ongeval.