Mobiliteit en Verkeer

Met de auto op vakantie? Neem op tijd rust!

Tijdens een lange autorit stopt 82% van de Belgen om te rusten. Dat is beduidend meer dan in andere Europese landen. Toch stoppen Belgische chauffeurs gemiddeld pas na 2 uur en 54 minuten rijden, terwijl wordt aangeraden om iedere 2 uur even de benen te strekken. Dat blijkt uit onderzoek van de Fondation Vinci Autoroutes in 11 Europese landen.

Met de vakantie in aantocht, geeft het BIVV enkele praktische tips mee om iedereen veilig op zijn bestemming te krijgen:

Banden: 1 op 5 ongevallen wordt veroorzaakt door onvoldoende opgepompte banden

Controleer voor vertrek het vloeistoffengehalte en vooral, de slijtage en de druk van de banden. Op de Franse autosnelwegen is 1 op 5 dodelijke ongevallen in juli en augustus te wijten aan een klapband veroorzaakt door een te lage bandenspanning. Als je voertuig geladen is, mag de druk in de banden daarom iets hoger zijn dan normaal.

Bagage: geen vliegende voorwerpen in de auto

Een gouden regel: leg de zwaarste voorwerpen zo laag mogelijk in de wagen (dus bij voorkeur onderaan in de koffer in plaats van op het dak). Gesp bagage die toch op het dak vervoerd moet worden, stevig vast. Laat geen voorwerpen rondslingeren in de auto: bij een botsing worden dit levensgevaarlijke projectielen. Uit een experiment met een eenvoudige thermoskan (van 2 kg) die los op de achterbank stond, is gebleken dat bij bruusk remmen tegen een snelheid van 80 km/u, deze thermos een massa van 57 kg krijgt die zich met een snelheid van ongeveer 25 km/u verplaatst. Raakt deze thermos op dat moment een inzittende, dan worden de overlevingskansen van die passagier behoorlijk klein.

4 keer meer ongevallen in de laatste 100 kilometer

Goed uitgerust vertrekken en minstens elke twee uur even stoppen, is een must. Sla geen rustpauze over omdat je toch bijna op je bestemming bent: er gebeuren 4 keer meer ongevallen in de laatste 100 kilometer. Probeer ook niet te rijden tijdens de gevaarlijkste uren, namelijk tussen 14 en 16 uur, en van 2 tot 6 uur ’s morgens. Zo is de kans dat je indut 3 keer groter om 16 uur dan om 10 uur. Krijg je een klop van de hamer? Zet je aan de kant en sluit zo’n 15 à 20 minuten de ogen, het is de enige efficiënte oplossing.

Relax van bij het vertrek

“De vakantie begint van zodra je in de auto stapt”, is het advies van Karin Genoe, gedelegeerd bestuurder van het BIVV. "Probeer niet te stressen om tegen een bepaald uur op je bestemming te zijn: rijd ontspannen en de tijd zal sneller voorbijgaan. Vergeet vooral de basisverkeersregels niet: iedereen in de auto draagt altijd een gordel, ook wie slaapt, respecteer de maximaal toegelaten snelheid, houd voldoende afstand, en uiteraard, vermijd alcohol achter het stuur.” Zit je vast in een file? Blijf dan rustig: het heeft geen zin om je kwaad te maken, je verpest er alleen maar de sfeer mee. Beschouw de andere bestuurders als collega-pechvogels in de file, niet als concurrenten of vijanden.