Mobiliteit en Verkeer

3 miljoen euro voor veilige fietsverbindingen in Genk

Stad Genk gaat 3 miljoen euro investeren in betere fietspaden. Naast het herstellen en onderhouden van bestaande fietspaden gaat de stad ook nieuwe verbindingen aanleggen en het aantal fietsstraten uitbreiden. De drie grote aandachtspunten zijn: fietsstraten in de schoolomgevingen, woon-werkverkeer richting Genk-Zuid en een fietsveiligere Europalaan.

Het netwerk van fietsstraten, waar fietsers de voornaamste weggebruikers zijn, wordt uitgebreid met de Mispadstraat, de Reinpadstraat / J. Habexlaan en mogelijk ook de Halveweg, na evaluatie van de verkeersplannen voor Genk-Midden.

De bestaande fietspaden in de Rozenkranslaan, de Meeënweg en de Miënbroekstraat worden vernieuwd om het woon-werkverkeer op de fiets makkelijker en veiliger te maken. Ook komt er een nieuwe fietsverbinding die fietsers veilig van de rotonde aan de Europalaan naar het station en Fietspunt leidt.

Stad Genk betaalt ongeveer 2,4 miljoen euro uit eigen middelen, maar put ook maximaal uit verschillende subsidiebronnen. Die komen naast de Vlaamse subsidies voor ‘investeringen in fietsinfrastructuur’ en voor ‘verkeersveilige schoolroutes’ ook uit het Fietsfonds. Daar komen Vlaamse en provinciale middelen samen voor bovenlokale, functionele fietsroutenetwerken.