Gezondheid

Coronacrisis: Sint-Truiden richt schakelzorgcentrum in voor patiënten die ziekenhuis mogen verlaten

Sint-Truiden is de zwaarst getroffen regio in Limburg tijdens de coronacrisis. Al acht coronapatiënten overleden in het Sint-Trudo Ziekenhuis. 37 mensen zijn momenteel opgenomen in het ziekenhuis, waarvan er negen op intensieve zorgen liggen. Acht mensen zijn ondertussen ook genezen van het coronavirus en hebben het ziekenhuis mogen verlaten. De stad Sint-Truiden richt nu een schakelzorgcentrum op in het vroegere woonzorgcentrum Madrugada in de Prins Albertlaan aan het station. Daar kunnen mensen die uit het ziekenhuis ontslagen worden, vanaf dit weekend tijdelijk opgevangen worden.

Het gaat onder meer over patiënten die niet besmet zijn met het coronavirus en het ziekenhuis mogen verlaten na een opname. In sommige gevallen kunnen zij niet terugkeren naar huis, omdat hun partner besmet is met het virus, of omdat ze pas kunnen terugkeren naar een woonzorgcentrum na een periode van quarantaine. Ook patiënten die genezen zijn van het coronavirus, maar voor wie de terugkeer naar het dagelijkse leven nog moeilijk is, kunnen op deze manier tijdelijk opgevangen worden in het schakelzorgcentrum.

Ruimte voor 36 patiënten

“Orelia, de uitbater van woonzorgcentrum was nog maar net verhuisd naar een nieuwe site, waardoor Madrugada leeg kwam te staan”, vertelt burgemeester Veerle Heeren. “Alle faciliteiten zijn hier nog aanwezig." Alle kamers worden momenteel ingericht. Er kunnen 36 patiënten opgevangen worden.

Extra bedden vrij in Sint-Trudo Ziekenhuis

De dagelijkse werking en zorg wordt gecoördineerd door de voorzitter voorlopige zorgraad eerstelijnszorg Haspengouw, dokter Johan Vandervelden. “Het schakelzorgcentrum is een extra belangrijke zorglocatie. Hierdoor komen op korte termijn bedden vrij in het Sint-Trudo Ziekenhuis. Dit zal ook het zorgpersoneel bijkomend ontlasten”, aldus dr. Johan Vandervelden.