Mobiliteit en Verkeer

Spartacustram Hasselt-Maastricht komt er dan toch

De Spartacustram tussen Hasselt en Maastricht komt er dan toch. Dat meldt de Nederlandse nieuwssite L1 en werd bevestigd aan onze redactie. De Vlaamse overheid en de stad Maastricht kwamen tot een akkoord over de tramlijn. Wanneer de tramlijn er precies zou komen, is nog niet duidelijk.

Vandaag lijkt de Lijn 1 Hasselt-Maastricht definitief opgestart te kunnen worden. Van Nederlandse zijde is er een duidelijk voorstel van compensatie voor het feit dat de lightrail Station Maastricht niet kan bereiken, en dat het laatste stuk vanaf Mosae forum via een snelle busverbinding moet gerealiseerd worden. “Het voorstel lijkt alvast een positief signaal dat de wil uitdrukt om in de toekomst zowel Belgisch als Nederlands Limburg beter te verbinden”, stelt Vlaams Volksvertegenwoodiger Lode Ceyssens.

Nederland wil 6 miljoen euro extra als een eenmalige compensatie op tafel leggen. Daarnaast stelt ze nog 1 miljoen euro ter beschikking voor investeringen in af- en opstapplaatsen in Vlaanderen. Ook de 4 miljoen euro die de provincie Nederlands-Limburg al vrijmaakte voor de realisatie van het doortrekken van de treinverbinding van Hamont naar Weert én nog een extra busverbinding van Maaseik naar Sittard, blijft.