Nieuws

Giovani Oosters is #boerentrots: "Zonder boeren geen topchefs"

door Margo Ombelets

De 3 Limburgse topchefs Giovani Oosters, Ann Sophie Breysem en Bert Meeuwis lanceren met 8 andere collega-topchefs de beweging #Boerentrots. Zij tonen hiermee hoe trots ze zijn op de Vlaamse boeren én willen iedereen aanzetten om massaal het manifest #Boerentrots te ondersteunen.

Met de beweging laten de chefs weten dat ze trots zijn op deboeren en het eten dat dankzij hen iedere dag op hun bord ligt. De chefs koken graag met kraakverse, seizoensgebonden producten. Het liefst met streekproducten van een boer die ze vaak persoonlijk kennen en waar ze soms jaren mee samenwerken. Want zonder boeren, geen eten. Zonder eten, geen leven.

"We staan allemaal aan dezelfde kant, zonder boeren geen chef," vertelt de Limburgse Giovani Oosters. De 11 chefs zijn de ambassadeurs van #Boerentrots en geven met hun handtekening het startschot van een grotere beweging. In een sterk verstedelijkt Vlaanderen is de verbinding tussen boer en burger steeds minder evident. Nochtans zijn de Vlaamse boeren bijzonder. Nergens ter wereld slagen landbouwers erin om op zo’n kleine oppervlakte als de onze zo’n enorme diversiteit te telen als hier.

#Boerentrots wil burgers laten kennis maken met de Vlaamse boeren, hoe ze werken, waar ze op inzetten en waar uiteindelijk elke dag het eten op ieders bord vandaan komt. Peter Goossens, Gert De Mangeleer, Roger Van Damme, Wout Bru, Seppe Nobels, Thijs Vervloet, Ann-Sophie Breysem, Giovani Oosters, Bert Meewis, Stéphane Buyens en Maarten Bouckaert ondertekenden het manifest al.