Gezondheid

Herken een beroerte dankzij FAST 4-WARDwandeling aan Noorderhart Revalidatie & MS in Pelt

Vandaag is het Europese Dag van de Beroerte. In het kader daarvan werkten enkele medewerkers van Noorderhart Revalidatie & MS in Pelt een FAST 4-WARDwandeling uit. Tijdens de volledig rolstoeltoegankelijke wandeling van 3 km die start aan Noorderhart Revalidatie & MS worden er vragen gesteld die kunnen helpen om de signalen van een beroerte te herkennen.

Omdat beweging een belangrijke factor is in de preventie van een beroerte, ontwikkelde Noorderhart samen met een aantal Vlaamse ziekenhuizen de “FAST 4-WARDwandeling”. Hiermee wordt een actieve levensstijl gestimuleerd, welke een belangrijke factor is in de preventie van een beroerte.

Een beroerte of CVA is een verstoring in de doorbloeding van de hersenen waardoor het hersenweefsel acuut onvoldoende zuurstof krijgt. Daardoor raakt het weefsel beschadigd.

Jaarlijks krijgen ongeveer 25 000 Belgen een herseninfarct. Noorderhart streeft ernaar om een zo groot mogelijk doelpubliek te sensibiliseren en te informeren over alles rond beroerte: wat zijn de symptomen, hoe herken je ze en wat kan je doen?

De belangrijkste test om een beroerte te herkennen is het woord FAST dat staat voor Face (Kijk of de mond scheef staat), Arm (Kijk of arm of been minder goed beweegt), Speech (Luister of de persoon onduidelijk spreekt) en Time (Stel vast hoe laat de verschijnselen begonnen zijn. Bel onmiddellijk 112, elke minuut telt).

De FAST 4-WARDwandeling aan Noorderhart Revalidatie & MS kan via de app ‘izi.TRAVEL’ gedownload of via een papieren brochure gevolgd worden. De brochure kan aan het onthaal van Noorderhart Revalidatie & MS of aan de verpleging gevraagd worden.