Lidl lanceert hybride gehakt: rundvlees met plantaardige eiwitten
Lidl België introduceert als eerste supermarkt van het land een deels plantaardige gehaktmix: een combinatie van 60% rundsvlees en 40% plantaardige eiwitten. Het product ziet eruit en smaakt zoals klassiek rundgehakt, maar heeft een veel lagere CO₂-uitstoot, tot zelfs 40% minder. Met deze stap laat Lidl vleesliefhebbers op een laagdrempelige manier kennismaken met een duurzamer én gezonder alternatief, zonder in te leveren op smaak of gewoontes.
Lidl komt met een nieuw en duurzamer alternatief dan het klassieke rundgehakt: een combinatie van 60% rundgehakt en 40% plantaardige eiwitten. De nieuwe gehaktmix van Lidl kan voor veel mensen een eerste stap betekenen in de richting van een meer plantaardig eetpatroon, zonder in te boeten op smaak.
Proeft als klassiek rundgehakt
Met het nieuwe product wil Lidl een concreet antwoord geven op de aanzienlijke milieu-impact van vleesconsumptie. Rundsvlees is één van de grootste veroorzakers van uitstoot binnen de voedingsindustrie. Door 40% van het vlees te vervangen door plantaardige eiwitten, verlaagt de CO₂-uitstoot van dit gehaktproduct tot maar liefst 40%. Ook het water- en landverbruik neemt aanzienlijk af. En toch blijft de smaak én het uiterlijk van de gehaktmix hetzelfde.
"Rundgehakt is een vaste waarde in de Belgische keuken, en bij minder vlees eten denken veel mensen nog te vaak in termen van alles of niets. De ontwikkeling van dit product heeft best lang geduurd, omdat we absoluut wilden inzetten op smaakbehoud. Het resultaat mag er zijn: deze gehaktmix bevat minder vlees, maar proeft nog steeds als klassiek rundgehakt. Ik durf zelfs te stellen dat ook de échte vleesliefhebber het verschil nauwelijks zal merken," zegt Sam Van Lier, verantwoordelijke inkoper Lidl België & Luxemburg.
Beter voor milieu én gezondheid
Als foodretailer met duizenden klanten per dag, ziet Lidl het als haar verantwoordelijkheid om duurzame keuzes makkelijker en toegankelijker te maken. De nieuwe gehaktmix sluit aan bij het wereldwijd aanbevolen ‘Planetary Health Diet' - een voedingspatroon dat zowel goed is voor de gezondheid als voor de planeet. Minder dierlijke, meer plantaardige eiwitten zijn hierin essentieel.
"Klanten zijn nog steeds vrij om te kiezen, maar kunnen dankzij een steeds groter aanbod van plantaardige eiwitten, volkorenproducten en groenten en fruit gemakkelijker duurzamere keuzes maken. De nieuwe gehaktmix is daar een concreet voorbeeld van. Kleine veranderingen op het bord kunnen een groot verschil maken voor klimaat, de biodiversiteit en onze gezondheid," zegt Ines Verschaeve, verantwoordelijke duurzaam inkoopbeleid Lidl België & Luxemburg.