Mobiliteit en Verkeer

Minister Lydia Peeters roept op tot ellebogenwerk bij drukknoppen aan oversteekplaatsen

door Margo Ombelets

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil dat wandelaars en fietsers hun elleboog gebruiken voor de drukknoppen aan verkeerslichten. Ze wil ze de verdere verspreiding van het coronavirus tegen gaan. Stickers op de verkeerslichten moeten de weggebruikers aanmoedigen om de elleboog of een gebruiksvoorwerp te gebruiken bij drukknoppen in plaats van hun blote handen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beheert 1.600 kruispunten op Vlaamse gewestwegen die uitgerust zijn met verkeerslichten. Op deze kruispunten zijn 4.500 drukknoppen terug te vinden die de verkeerslichtenregeling beïnvloeden als voetgangers of fietsers willen oversteken. Al deze drukknopen worden voorzien van een sticker die aangeeft om met de elleboog of een gebruiksvoorwerp de knop in te drukken in plaats van met blote handen.

"Voetgangers aan het denken zetten"
"Het indrukken van een bedieningsknop aan een verkeerslicht is zo’n doodnormale handeling dat we er soms zelfs niet meer bij nadenken. Net daarom willen we de mensen via deze sticker erop wijzen om niet met de blote handen de bedieningsknoppen aan te raken maar bijvoorbeeld wel met de elleboog. Bij bepaalde knopjes zal het iets moeilijker zijn om dit met de elleboog te doen maar zelfs dan nog zal de sticker zijn nut bewijzen en de voetganger aan het denken zetten dit niet te doen met de blote handen," zegt Vlaams minister Lydia Peeters.

Veilige heropstart van de scholen
De stickers zullen volgende week in het straatbeeld verschijnen, dit met het oog op een veilige heropstart van de scholen wanneer er terug meerdere scholieren met ouders zich verplaatsen tijdens het woon-schoolverkeer. Minister Lydia Peeters stelt de stickers ook ter beschikking aan lokale besturen voor de verkeerslichten in hun beheer met een drukknop voor fietsers of voetgangers. Er worden stickers voorzien met een herkenbare lay-out in functie van de herkenbaarheid, ongeacht wie het verkeerslicht beheert.