Politiek

Uniek Hasselts model wil antwoord geven op duurder wordende woningmarkt

In Hasselt ligt op dinsdag een uniek voorstel ter goedkeuring aan de gemeenteraad om koopwoningen binnen nieuwbouwprojecten betaalbaar te houden. Schepen van stadsontwikkeling Marc Schepers (RoodGroen+) richt zich specifiek op starters en singles die het moeilijker krijgen om een huis te kopen.

Het woonmodel zorgt voor goedkopere woningen. De stad Hasselt werkt daarvoor samen met projectontwikkelaars die een woning kunnen verkopen aan een interessante korting. Daarnaast stelt de stad zich bij de bank borg voor de te verkopen betaalbare woningen. “Hierdoor vervalt de 20% eigen inbreng en kan 100% van het bedrag geleend worden,” aldus Schepers. Wie het huis achteraf wil verkopen kan dat wel enkel aan de stad aan een vastgestelde prijs.“Voor starters en alleenstaanden is de huurmarkt vaak de enige optie,” gaat Schepers verder. “Ze verdienen vaak te veel om kans te maken op een sociale woning.”

De prijs van een appartement is in vijf jaar tijd in Hasselt met 20% procent gestegen, blijkt uit cijfers van de schepen. Omdat ook lenen moeilijker wordt en meer eigen inbreng wordt verwacht, hoopt de schepen op deze manier meer mensen de kans te geven om iets te kunnen kopen in de stad.

Over een maand worden de eerste woningen die binnen die gebruik maken van dit model erwacht.