Gezondheid

Al 5.500 patiënten opgevolgd door apotheker voor afbouw van slaapmedicatie

Al 5.500 patiënten worden opgevolgd door hun apotheker voor de afbouw van hun slaapmedicatie. Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) Een jaar geleden werd het project gelanceerd omdat de overconsumptie van slaapmiddelen al jarenlang in ons land een groot probleem vormt. Ruim 2.000 apothekers zijn op dit moment betrokken in het project. Daarvoor voorzag het RIZIV en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) het nodige budget.

Sinds 1 februari 2023 kunnen apothekers terugbetaald magistrale bereidingen maken waarbij het slaapmiddel structureel wordt afgebouwd. Iedere week starten 105 nieuwe patiënten een afbouwtraject op, blijkt verder uit de cijfers van APB. Michael Storme van APB: “Het begeleidingsprogramma slaat aan en bewijst dat mensen die hulp heel erg nodig hebben. We verwachten dat nog bijkomende groepen van patiënten de motivatie zullen vinden om iets te doen aan hun chronisch benzo-gebruik.

België koploper

België is namelijk een van de koplopers in langdurig gebruik van benzodiazepines en Z-producten. Bekende producten zijn Stilnoct, Zolpidem, Lormetazepam, Xanax en Valium. Hoewel ze geen duurzame oplossing vormen, worden ze daar wel vaak voor voorgeschreven. In 2021 werden ongeveer 1,1 miljoen dosissen per dag geslikt door Belgen.

Zie ook: