Nieuws

Belgische F-16's starten missie in Midden Oosten

Op maandag 27 juni vertrekt vanop de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel, in het kader van de Operatie Desert Falcon, een Belgisch detachement met zes F-16's naar het Midden-Oosten. Ons land neemt er de rol over van de Nederlandse Luchtmacht, die de voorbije 12 maanden instond voor de missie.

Het detachement maakt deel uit van de internationale coalitie in de strijd tegen DAESH. De vliegtuigen, de piloten en het ondersteunende personeel zullen opereren vanaf een luchtmachtbasis in het Midden-Oosten. De toestellen zullen worden ingezet tegen doelwitten van de terreurgroep Islamitische Staat in het Iraakse en, na de recente uitbreiding van het actiegebied door de Regering, in het Syrische luchtruim.

In oktober 2014 ontplooide de luchtcomponent al zes F-16's naar het Midden-Oosten voor luchtopdrachten in het Iraakse luchtruim. Op 2 juli 2015 keerden de laatste toestellen terug naar België. De Nederlandse Luchtmacht zette de operatie verder, terwijl ons land instond voor de bescherming van het detachement op de grond. Na onderlinge afspraak levert België nu de vliegtuigen terwijl Nederland de beveiliging garandeert.