Nieuws

Bloedspoor is niet van Naya of August

Het bloedspoor dat enkele weken terug werd aangetroffen in de heide nabij Leopoldsburg, is niet van een wolf, maar van een everzwijn. Dat blijkt uit analyses van het bloed. 

Even werd gevreesd dat één van de wolven, die op het militaire domein van Leopoldsburg verblijven, gewond was geraakt. Medewerkers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) namen monsters van het bloed en analyseerden deze in hun tijdelijke genetisch laboratorium in Melle. Uit de analyses blijkt dat het bloed niet van een wolf is, maar van een everzwijn. 

"Mogelijk viel het everzwijn ten prooi aan de wolven", zegt Koen Van Muylem van het INBO. Als is dat niet zeker. "Er werd verder geen genetisch materiaal van een wolf aangetroffen in het bloed, wat onomstotelijk zou hebben bewezen dat het everzwijn is gedood door een wolf." Ook wordt er niet uitgesloten dat het everzwijn gewond is geraakt tijdens één van de vele klopjachten in en rondom Leopoldsburg. 

Verder onderzoek

Het INBO start deze week met het analyseren van de beelden, die door de wildcamera's in de omgeving gemaakt werden. Vrijdag zullen zij ook de beelden kunnen inkijken van de camera's op het militair domein van Leopoldsburg. Zo krijgt het INBO een zicht op het territorium van Naya en August. Daarnaast start het INBO met het analyseren van de uitwerpselen van de wolven, om erachter te komen wat hun prooien zijn.

Wolvenwelpjes

Misschien kan het INBO binnenkort ook onderzoek voeren naar de eerste wolvenwelpjes in onze provincie. "Het paarseizoen is op dit moment bezig", zegt Koen Van Muylem. "Laten we hopen dat ons wolvenpaar er snel werk van maakt."