Nieuws

Coronacrisis zorgt voor meer huisvuil in Limburg

De afvalintercommunale Limburg.net heeft vorig jaar bijna 10 procent meer huisvuil moeten ophalen bij de inwoners van Limburg en Diest. Die stijging wordt toegeschreven aan de coronacrisis, met name aan het thuiswerk. Naar jaarlijkse gewoonte heeft Limburg.net vandaag haar campagne ‘Afvalvrij mei’ op gang getrapt. Via allerlei acties is er de hele maand mei aandacht voor het verkleinen van de afvalberg.

Limburg.net maakte vandaag de cijfers voor het coronajaar 2020 bekend. Sinds het begin van de coronacrisis zetten de gezinnen in Limburg en Diest 9,3 procent meer huisvuil aan de deur, 13 procent meer glas en 14 procent meer PMD. Volgens de afvalintercommunale kan deze stijging verklaard worden doordat we met z’n allen meer thuis waren. Door het thuiswerk en de gesloten restaurants werd er meer thuis geconsumeerd. Daarnaast hebben heel wat mensen hun huizen, zolders en tuinhuizen opgeruimd tijdens de eerste lockdown. Ook de tijdelijke sluiting van de recyclageparken heeft ervoor gezorgd dat de afvalberg thuis groter werd.

Afvalvrij mei

Met de jaarlijkse campagne ‘Afvalvrij mei’ wil Limburg.net alle inwoners van haar werkingsgebied tonen dat het ook anders kan. Met de slogan #iklaatmenietinpakken wil de afvalintercommunale alle Limburgers en Diestenaren bewuster laten omgaan met verpakkingsmateriaal. Mensen kiezen nu steeds vaker voor wegwerp uit vrees voor een besmetting. Op de website afvalvrijmei.be staan er concrete tips om de afvalberg te beperken. Ook roept Limburg.net op om deze maand afvalvrij te gaan picknicken. Iedereen die een foto instuurt maakt kans op mooie prijzen.