Media en Cultuur

Danser Niels Claes wint voor de tweede keer Gouden Kruis in Litouwen

Niels Claes uit Hasselt heeft voor de tweede keer het Gouden Kruis voor beste mannelijke professioneel danser in Litouwen gewonnen. Het ereteken werd uitgereikt door het Ministerie van Cultuur en Theater in Litouwen.

De uitreiking vond plaats afgelopen zaterdag 28 maart in het Litouwse Nationale Opera en Ballet Theater in Vilnius en werd uitgereikt door het Ministerie van Cultuur van Litouwen. De uitreiking werd coronaproof, zonder publiek, uitgezonden op de nationale televisie en was ook te volgen via netwerkkanalen als Facebook, zodat ook de familie in het thuisland België naar de uitreiking kon kijken.

Niels werd genomineerd en gelauwerd voor beste mannelijke danser in 2020. Hij won deze prestigieuze prijs voor Beste Danser voor zijn dans in de voorstellingen in Šeiko dance company, in de choreografieën 'I' (ik) door Poolse choreograaf Maciej Kuzminski en 'Wandering dunes' van de Griekse choreograaf Daphnis Kokkinos, die ook repetitor was van Pina Bausch.

Niels Claes is afkomstig uit Hasselt en verblijft al zes jaar in Litouwen, waar hij werkt als professioneel danser. Daarvoor heeft hij al in diverse landen als professioneel danser gewerkt.

(Foto: Tomas Kauneckas)