Nieuws

Demir laat mensen met werkstraf bomen planten

Vlaams minister van Justitie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaat mensen die veroordeeld zijn tot een werkstraf inzetten om bomen te planten. Demir gaat hiervoor een samenwerking aan met het Agentschap Natuur en Bos.

Door de coronacrisis kunnen heel wat werkstraffen niet uitgevoerd worden, omdat veel bedrijven draaien op een minimumbezetting of hun personeel van thuis uit laten werken. “Het was voor mij heel belangrijk dat door de coronacrisis geen straffeloosheid zou ontstaan. Alle werkstraffen die de rechter oplegt, moeten ook uitgevoerd worden”, vertelt minister Demir. “Daarom ben ik op zoek gegaan naar bijkomende prestatieplaatsen. Zo werden alle steden en gemeenten in Vlaanderen opgeroepen om op zoek te gaan naar extra plaatsen, bijvoorbeeld bij groendiensten en recyclageparken."

Bomen planten

Opvallend is dat minister Demir voortaan ook mensen met een werkstraf gaat inschakelen om de bosuitbreidingsplannen van de Vlaamse regering waar te maken. “Nu de coronamaatregelen ook publieke plantacties bemoeilijken, zullen we 46 extra werkgestraften inschakelen om bomen te planten met Natuur en Bos. Zo kunnen zij op een coronaveilige manier hun werkstraf afsluiten en blijven onze bosuitbreidingsplannen ook op schema”, besluit Demir.