Nieuws

Depot Margo verdeelt geboycot fruit uit aan mensen in armoede

Door onder andere het handelsembargo met Rusland, wordt in Limburg heel wat fruit, voornamelijk appels en peren, uit de markt genomen. Bij het Diepenbeekse Depot Margo krijgt een deel van dit fruit een nieuwe bestemming door dit te bedelen aan personen in armoede via de voedselhulporganisaties.

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde bevolkingsgroepen, waarvan personen in armoede een belangrijk deel uitmaken, de aanbevolen hoeveelheid consumptie van fruit niet behalen. Tegelijkertijd wordt een klein deel van de productie uit de markt genomen dat verloren dreigt te gaan. Daarom werd met een aantal partners onderzocht hoe dit uit de handel genomen fruit aan een doelgroep geleverd kan worden om zo de gezondheidsaanbevelingen toch beter te benaderen.

“Dankzij dit proefproject worden kansarme groepen aangezet om gezonder te eten en een gezondere levensstijl te ontwikkelen”, zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. “Dit onderlijnt de maatschappelijke waarde van dit opzet. We hopen dat, zolang fruit uit de handel wordt genomen, dit project duurzaam verankerd kan worden in de reguliere werking van meerdere verenigingen.”

Het hard fruit wordt door Depot Margo afgehaald bij de veiling BelOrta in Borgloon, daarna wordt het (bij Depot Margo) door doelgroepwerknemers van Bewel omgepakt in kleinere pakketjes. Deze worden vervolgens bedeeld aan personen in armoede door voedselhulporganisaties zoals de Sint-Vincentiusconferenties en via de Voedselbank Limburg.