Gezondheid

Dokters volgen kniepatiënten Overpelts ziekenhuis op via app

Sinds begin mei kunnen patiënt van het Mariaziekenhuis in Overpelt na het plaatsen van een knieprothese, thuis verder online opgevolgd worden door de specialist. Door de nieuwe webtoepassing, die naast de klassieke vragen over de beweeglijkheid en de pijnbeleving ook kan dienen om een foto van de wonde door te sturen, kunnen patiënten zeer snel na de operatie naar huis en krijgen zij toch quasi dezelfde opvolging als in het ziekenhuis.

Dr. Geert Leirs: orthopedisch chirurg: “Tien jaar geleden bleef een patiënt met een knieprothese gemiddeld 12 dagen in het ziekenhuis. Nu zijn er dat nog gemiddeld 5. Dit betekent dat sommige patiënten al na 2 tot 3 dagen naar huis gaan. Het grote nadeel van dit snel ontslag is dat mensen soms het gevoel krijgen dat ze eens thuis aan hun lot worden overgelaten. Hoewel de verzorging van de wonde en de kinesitherapie perfect aan huis kunnen, willen patiënten toch graag dat ook hun specialist meevolgt hoe de situatie evolueert”. Dankzij de webtoepassing zijn patiënten geruster. De specialist kan op afstand nagaan hoeveel pijn de patiënten hebben, hoe goed ze al kunnen bewegen en hoe de wonde evolueert. 

Voormalig Rode Duivel en voetbalinternational Gerard Plessers kreeg deze week een tweede knieprothese. Voor hem is de applicatie een echte geruststelling. “Twee nieuwe knieën heb ik. Vandaag, amper drie dagen na de operatie, mag ik naar huis. Met mijn arts in contact kunnen blijven via de webtoepassing is een geruststelling. Ik kan dagelijks een rapportje doorzenden over de stand van zaken, zelfs met een foto erbij terwijl ik in mijn eigen omgeving ben om te revalideren.“