Justitie

Eén jaar voorwaardelijk voor valse bommelding in Kinepolis Hasselt

Een 21-jarige man uit Beringen is vandaag door de Hasseltse correctionele rechtbank tot 1 jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld voor een valse bommelding.

De jongeman belde op 3 december 2015 rond 21.45 uur vanuit Marokko naar Kinepolis in Hasselt. Over de telefoon zei hij “Allah kaboem, Allah kaboem. No just kidding”. Op dat moment zaten 175 bezoekers in de bioscoop. Die werden uit voorzorg alllemaal naar buiten begeleid. Ook drie horecazaken in het gebouw werden ontruimd. Het bizarre telefoontje werd een drietal weken na de aanslagen in Parijs gepleegd.

Op zijn proces verklaarde de man zich niet meteen te herinneren wat hij gezegd had tijdens het telefoontje. Hij had achteraf aan een leerkracht op school verteld dat hij een legende was in Hasselt, waarbij hij beelden toonde van het journaal op TV Limburg. Hij maakte zich sterk dat hij niet getraceerd kon worden. De politie had hem tot tweemaal toe proberen terugbellen, maar uit schrik beantwoordde hij de oproepen niet. Hij betuigde zijn spijt in de rechtbank. De Beringenaar zei dat het een grap was.

Volgens de rechtbank kon zijn boodschap niet anders geïnterpreteerd worden dan de aankondiging van een terreuraanslag met explosieven. Kinepolis Group stelde zich burgerlijke partij en vroeg 18.710 euro, maar die schadeclaim werd afgewezen wegens gebrek aan bewijsstukken. De proceskosten bedragen 1.791 euro. Aan het uitstel voor de celstraf zijn voorwaarden verbonden. Hij moet therapie volgen voor zijn persoonlijkheidsproblemen en verder begeleid blijven werken.