Mobiliteit en Verkeer

Eén van de belangrijkste invalswegen van Bilzen wordt heringericht

In de derde week van februari start aannemer Gemoco met herinrichtingswerken in de Tongersestraat in Bilzen. Dit is één van de belangrijkste invalswegen van de stad. 

Er wordt een veilige fietsverbinding aangelegd tussen de rotonde aan de Carrefour en deze aan de Belisiatunnel. Het bestaande dubbelrichtingsfietspad wordt daar over een afstand van 500 meter verlengd.

Aan de overzijde wordt een comfortabel voetpad aangelegd. Een oversteekplaats ter hoogte van de winkelketens zorgt ervoor dat voetgangers de handelszaken vlot kunnen bereiken. De bushaltes worden voorzien van verhoogde boordstenen, een ruim opstapperron en schuilhuisjes. Naast aandacht voor de actieve weggebruikers zal ook de doorstroom van het autoverkeer verbeterd worden. De volle middenlijn die links afslaan verbiedt, wordt over grote delen van de weg vervangen door verhoogde betonnen boorden.

Johan Sauwens, burgemeester: “We vragen begrip voor de hinder die deze werken met zich zullen meebrengen. Belangrijke verkeersstromen zullen tijdelijk alternatieve routes gebruiken, maar op termijn zal er door deze werken een einde komen aan de lange wachtrijen aan de winkels. Tijdens de werkzaamheden zullen de handelaars altijd bereikbaar blijven.”

De werken zullen, afhankelijk van de weers- en werfomstandigheden, afgerond zijn in oktober. Tot die tijd kan het verkeer slechts in één richting passeren, namelijk richting Bilzen-centrum. In omgekeerde richting geldt een omleiding. Tijdens de werken zal de halte van De Lijn in de werfzone niet bediend worden.

Het project is goed voor een investering van 750.000 euro, waarvan 550.000 euro gefinancierd door de Vlaamse overheid.