Gezondheid

Het Fonds Orcadia steunt onderzoeksproject over de interactie tussen gezondheid en milieu van UHasselt

Het Fonds Orcadia ondersteunt het onderzoeksproject ‘Postnatale blootstelling aan zwarte koolstofdeeltjes: moedermelk en de impact op de cognitieve functies tijdens de eerste levensmaanden’.

Dit onderzoek onder leiding van Dr Charlotte Cosemans wil voor het eerst de mogelijkheid analyseren dat moedermelk een drager kan zijn voor de overdracht van zwarte koolstofdeeltjes naar pasgeboren baby’s. Het doel is essentiële informatie te verstrekken en zo kinderen vanaf hun allereerste levensmaanden te beschermen.

Hoewel borstvoeding voor pasgeborenen veel voordelen met zich meebrengt, hebben diverse studies de aanwezigheid van milieuverontreinigende stoffen in moedermelk gerapporteerd. Zwarte koolstofdeeltjes (afkomstig van het wegverkeer), waarvan al is aangetoond dat ze een schadelijke invloed hebben op de zwangerschap en de foetus, zouden via de moedermelk kunnen worden overgedragen op zuigelingen.  

Het Fonds Orcadia werd opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting. Het Fonds Orcadia helpt jonge onderzoekers om hun wetenschappelijke carrière te lanceren, door postdoctorale projecten in het toegepast onderzoek te ondersteunen op het gebied van de interactie tussen gezondheid en milieu.